Thuis in ‘s-Gravenwezel

's-Gravenwezel

zondag 21 april

Thuis in ‘s-Gravenwezel

De restauratiewerken aan de 3 heemhuisjes (werkmanshuisjes) in het centrum van ‘s-Gravenwezel zijn sinds oktober 2023 voltooid. Het heemkundig museum is terug opgesteld zodat jong en oud kunnen genieten van een tijdreis door het ‘s-Gravenwezel van weleer. De heemhuisjes, waarin de Heemkring De Drie Rozen gehuisvest is, dateren uit de negentiende eeuw. Hier woonden de werknemers die aan de slag gingen op de landerijen van de kasteelheren in de omgeving. Typerend zijn de rechthoekige beluikte vensters en rechthoekige deuren met houten beschilderde lateien.

Het thema ‘Thuis’ zal op verschillende manieren aan bod komen. Ontdek verschillen tussen adel en arbeiderskeukens, 19e-eeuwse inrichtingen, een klassiek klaslokaal en oude ambachten zoals slagerij, bakkerij en smederij. De grote zaal toont een tentoonstelling over ‘thuis’ vanaf het jaar nul tot nu, met oude gebruiksvoorwerpen en informatiepanelen. Ook zijn er schaalmodellen van oude hoeves uit de ijzertijd te bewonderen.

Ontdek:

– Adellijke keuken van 1830 uit kasteel van ’s-Gravenwezel met koffiebrander, bidet en molen om brood te malen.
– 19de-eeuwse arbeiderswoning met woonkamer, berging met pekelbak en botervat, opkamer die dienst deed als slaapkamer en keuken met gebruiksvoorwerpen zoals wafelijzer en waterpomp.
– Op 1ste verdieping kleding uit 19de eeuw, wastobbe en wasbord en 1ste Miele wasmachine.
– Huisvlijt als kantklossen en handwerk en klaslokaal uit 19de eeuw.
– In grote zaal tentoonstelling van oude gebruiksvoorwerpen en infopanelen met tekst en foto’s over ‘wat is thuis vanaf het jaar nul tot heden’.
– Vaste opstelling met ruimtes ingericht als werkplaats met oude gebruiksvoorwerpen die beeld geven van oude ambachten zoals slager, bakker, diamantslijper, loodgieter, schrijnwerker, smid, café met barbier en oude landbouwwerktuigen. Er zijn ook miniaturen op schaal tentoongesteld van oude hoeves uit de ijzertijd periode.

Waar?

Heemkring De Drie Rozen, Kerkstraat 41 – 45, 2970 ‘s-Gravenwezel.

Wanneer?

21/04/2024 van 10 tot 18 uur.

Toegankelijkheid?

Voor iedereen.
Personen met een visuele beperking of handicap: Braille schrift bij alle voorwerpen in het museum.
Toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Geschikt voor kinderen: 3-18 jaar.

Organisator

Dienst cultuur Schilde in samenwerking met Heemkring De Drie Rozen, Heemkundige Kring Scilla.

Meer info en contact

03 380 16 37