Wijnegemse Mezevangers in woord en beeld

Wijnegem

donderdag 27 april

Wijnegemse Mezevangers in woord en beeld

Eind september vorig jaar werden de Wijnegemse Mezevangers erkend als Vlaams immaterieel erfgoed. Voor de vereniging en met uitbreiding voor de hele gemeente was deze erkenning een unieke en aangename gebeurtenis. Nu is het de bedoeling van de erfgoeddag voor dit jaar een dier, dat een link heeft naar of binnen de gemeente, in de kijker te plaatsen; dus hét moment om het vogeltje, de mees, dat blijkbaar gevangen wordt en het gebeuren rond het mezenvangen in Wijnegem in de picture te zetten.

De Wijnegemse Mezevangers (gesticht in 1864!) is de enige vereniging in Vlaanderen die vandaag de dag nog bestaat en nog altijd op de eerste zondag van oktober gaat mezenvangen. In de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw was het mezenvangen wijd en zijd verspreid in Antwerpen en de uitgebreide omgeving, tot in het Waasland. Het was een volkse traditie die nu grotendeels verdwenen en bijna vergeten is, maar onbekend is dikwijls ook spijtig genoeg onbemind en dus …

Op donderdagavond 27 april 2023 geeft Vik Werrebroeck, auteur van het boek ‘150 jaar Wijnegemse Mezevangers ( 1864-2014)’, voorzitter van de heemkring én mezenvanger een voordracht over het mezenvangen in het algemeen en speciaal in Wijnegem. Waarom mezenvangen? Waarom een uil? Wat is een uilendrager? Waarom een optocht? Een speciaal uniform? Geen vrouwen? … Hierop en op nog veel meer vragen krijgen de bezoekers een antwoord. Iedereen is welkom.

Lees meer hier.

Waar?

In de theaterzaal van ’t Gasthuis, Turnhoutsebaan 199, 2110 Wijnegem.

Wanneer?

Donderdag 27 april om 20.00 uur.

Inschrijven?

Reserveren verplicht, info en inschrijven vanaf 27 maart 2023:

Toegangsprijs 5,00 euro, één consumptie inbegrepen.

Organisator

Een organisatie van De Wijnegemse Mezevangers – Heemkring Jan Vleminck – Dienst Cultuur

Meer info en contact

Gemeente Wijnegem, tel. 03 288 21 80, cultuur@wijnegem.be
Info & contact