De dochter van de landloper

De dochter van de landloper

In de Kempencataloog lees je het verhaal van Rita, die pas rond haar 50ste het verhaal van haar biologische vader te weten kwam. Hij was een landloper.
Zijn verhaal lees je hier.

De begrippen van thuis en thuisloos liggen soms dicht bij elkaar, zowel metaal als fysiek. Het levensverhaal van Fons Cornelissen toont dat aan.

Fons Cornelissen werd geboren in 1933 in Wortel. De ouderlijke woning, een hoeve-herberg “Den Arend”, stond langs de baan Merksplas-Hoogstraten, vlak tegen het landlopersdomein van Wortel-Kolonie. Fons kende de streek als zijn zakdoek, want hij bracht zijn jeugd door vlakbij en in de bossen van Wortel- en Merksplas-Kolonie.

Na het overlijden van zijn ouders verloor Fons de controle over zijn leven. Hij had kortstondig een relatie, maar die hield geen stand. Een huis en thuis maken voor vrouw en kind was niet aan hem besteed. Fons werkte onregelmatig en begon te drinken. Had hij problemen omdat hij dronk, of dronk hij omdat hij problemen had? Zo ging het meer en meer bergaf, tot hij werd opgepakt. Fonske was thuisloos. De rechter stuurde hem naar de landloperskolonie van Wortel. Op 18 maart 1966 belandde hij er voor de eerste maal. Vanaf 1966 tot in 1992 werd hij door de rechter 58 keer naar Wortel-Kolonie gestuurd, telkens voor enkele maanden. Maar na zijn vrijlating duurde het telkens ook maar een paar weken of maanden tot hij weer werd opgepakt en terug naar de landloperskolonie werd gestuurd. Of… wellicht liet hij zich oppakken…

Als landloper werkte Alfons Cornelissen in het landbouwbedrijf van Wortel-Kolonie. Hij ploegde, zaaide, maaide, hooide en oogste. Tijdens de weekends verzorgde hij het vee. De thuisloze Fons had een nieuwe thuis gevonden. Maar door het afschaffen van de wet op de landloperij in 1993 verloor Alfons Cornelissen zijn nieuwe thuis. Gedurende een tijdje woonde hij bij een familie in Meer. Daarna verhuisde hij naar het rusthuis van Hoogstraten. Fons Cornelissen was 66 jaar toen hij op 16 april 2000 in A.Z. Malle overleed. Hij kreeg een laatste rustplaats vlakbij de parochiekerk van Wortel.
Eindelijk was Fonske thuis…
KG

Bronnen:

  • Archief Gevangenismuseum
  • Doodsprentje en rouwbrief Fons Cornelissen
  • Cavaga-kaarten van de RWK Wortel-Kolonie
  • Bosch, Jozef. “Landloperij achter Groene Tralies”, uitgave in eigen beheer, 2007
  • Horsten, Toon. artikel in GvA 27/05/2017