
Wist je dat het spel “Blad, steen, schaar” al meer dan 2000 jaar oud is? Het spel komt oorspronkelijk uit China en Japan, waar het bekend stond als “Jan-Ken”. Mensen gebruikten het spel niet alleen voor plezier, maar ook om op een eerlijke manier beslissingen te nemen. In plaats van te ruziën over wie eerst mag, bepaal je het gewoon met een snelle handbeweging!
De regels zijn simpel: blad verslaat steen (het bedekt de steen). Steen verslaat schaar (de steen breekt de schaar). Schaar verslaat blad (de schaar knipt het blad).
Hoewel de gebaren over de hele wereld hetzelfde zijn, heeft het spel in sommige landen kleine variaties. In Japan bestaat er bijvoorbeeld een versie met een slak, een slang en een kikker! Het leuke aan dit spel is dat het niet alleen om geluk draait — als je goed oplet, kun je misschien raden wat je tegenstander zal kiezen!
Er zijn twee gangbare namen voor dit spel, namelijk “schaar, steen, papier” of “blad, steen, schaar”. Er is ook nog een derde optie, namelijk: “steen, papier, schaar” (Nederland). Wat is volgens jullie de juiste of meest gebruikte versie?
Voorbeelden om zelf aan de slag te gaan:
Levende Blad-Steek-Schaar: de kinderen gebruiken hun hele lichaam om de gebaren uit te beelden. Ze werken in teams en overleggen samen welke keuze ze maken, waarna ze tegelijk springen en het gebaar doen!
Blad-Steek-Schaar met beweging: “blad, steen, schaar” toernooi en elke keer als iemand verliest, moet die een kleine opdracht doen, zoals tien keer springen of een grappig dier nadoen. Zo blijft iedereen actief bewegen.
Eigen versie maken: laat de kinderen zelf een variant verzinnen van “schaar, steen, papier”, waarbij ze de 3 objecten of dingen zelf kunnen invullen, bv olifant, slang en muis:
Slang eet de muis,
Muis maakt de olifant bang
En olifant trapt op slang