
In het dorp Putte wonen heel wat hanen die graag hun keel openzetten. En dat is geen toeval! Al sinds 1946 bestaat daar de Putse Hanenclub, een groep mensen die graag hanenkraaien als spel speelt.
Vlak na de Tweede Wereldoorlog begonnen vijf vrienden met dit leuke volksspel. De eerste keren speelden ze het in een houten loods in het centrum van Putte. Later verhuisden ze naar cafés in het dorp, zoals Het Kapmes, De Ster en De Heidebloem. Op het hoogtepunt had de club wel vijftig leden, elk met hun eigen haan. En zoals ze het vaak in de plaatselijke krant zeiden: “Hoe meer hanen, hoe meer gekraai!”
Voor het spel gebruiken ze meestal kleine Engelse krielhanen. Die worden de avond ervoor al apart gezet in het donker, zodat ze de volgende ochtend goed uitgerust zijn om te kraaien. Een haan kraait tijdens zo’n wedstrijd gemiddeld zestig tot vijfenzestig keer in een halfuur. Maar de recordhaan uit Putte kraaide ooit zelfs 219 keer in dertig minuten!
Hoe werkt het spel?
Elke haan zit in een eigen hokje. Een paar juryleden tellen hoe vaak elke haan kraait in een halfuur. Voor het spel begint, mag iedereen een gokje wagen: hoe vaak denk jij dat een haan zal kraaien? Je kiest een getal, bijvoorbeeld vijftig of vijfenzeventig, en betaalt een klein bedrag om mee te doen.
Wie goed raadt, wint een prijs! Stel dat jij gokt dat een haan vijftig keer kraait en dat doet hij ook precies, dan win jij de hoofdprijs. De haan die het allermeest kraait, levert zijn eigenaar ook een prijs op. En wie er helemaal naast zat met zijn gok, krijgt een troostprijs.
Elke zondagvoormiddag werd er hanenkraaien gespeeld. En soms was er ook een groot kampioenschap. De laatste jaren is het wat rustiger geworden bij de Putse Hanenclub, maar wie weet horen we binnenkort weer vrolijk gekraai in Putte!

Een andere versie van deze tekst geschreven door Robby Goovaerts verscheen ook al in het Beestig Bladerboekje voor Erfgoeddag 2024.